Werkwijze

Hoe komt het portret tot stand, wat wordt er van jou verwacht?

Op welke manier werk ik?

Kennismaking

kunstenaar Wendy van Dodewaard

Wie mij een opdracht geeft voor het maken van een portret bepaald samen met mij hoe het eruit komt te zien. We beginnen met een kennismakingsgesprek, telefonisch of in het atelier. We bespreken jou wensen en ideeën wat betreft kleding, kleuren, grootte en achtergrond. Waarna we een afspraak maken voor een fotosessie. 

Heb je al een foto of meerdere? Stuur ze naar me op, dan kan ik kijken of de kwaliteit van de foto's voldoen en maak ik gratis een vrijblijvende schets, zodat je weet wat je kunt verwachten. Hoe beter de foto hoe meer details ik kan zien hoe realistischer ik kan schilderen. 

Waarom foto's?

Ik werk van foto’s die ik het liefst zelf maak. Zodat ik kan zorgen voor een mooie lichtval wat belangrijk is voor een goede dieptewerking in het schilderij. En om de kleine momenten en spontane gezichtsuitdrukkingen te kunnen vastleggen, die met poseren gewoonlijk niet vol te houden zijn. Ook kan ik een foto zeer goed bestuderen om zo kleine details of kleuren uit te kunnen vergroten of juist weg te laten. Dit alles maakt van de foto een portretschilderij met een unieke uitstraling, met eeuwigheidswaarde.

Van schets naar schilderij

Na de fotosessie maken we samen een keuze uit de foto’s. Aan de hand van deze foto's wordt een schets gemaakt en aan jou getoond. Na overeenstemming over de schets, compositie en prijsopgave start ik met het schilderen van het portret.

Ieder portret zal met complete toewijding geschilderd worden met het doel jou verwachtingen te overtreffen. En jou een uniek werk te overhandigen. Belangrijk dat er een goede gelijkenis is, maar daarnaast vind ik het zeker even belangrijk karakter en emotie op te nemen in het portret. Ik stop niet met schilder tot jij tevreden bent.

Afwerking

Voordat het portret voltooid is zal er nog een of meerdere momenten zijn dat ik het werk toon, mbv foto's om de eventueel laatste kleine imperfecties te veranderen. Na het voltooien maken we een afspraak om het portret te komen bezichtigen en af te halen in mijn atelier.

Gemiddeld zal dit alles ongeveer 5 tot 6 weken in beslag nemen, naar gelang de drukte op het moment. De oplever datum wordt bekend gemaakt in de opdrachtbevestiging.

Het schilderij zal zo nodig afgewerkt worden met retoucheervernis. De slotvernis wordt een jaar na het voltooien opgebracht. Hiervoor wordt t.z.t. een afspraak gemaakt.

Heb je vragen of is iets nog niet duidelijk? Neem gerust contact met mij op! 

Wendy van Dodewaard
Kunst- en portretschilder
E-mailen
Bellen
Instagram